Ieškoti šiame dienoraštyje

2013 m. vasario 28 d., ketvirtadienis

Kuo jos pavojingos

Gilūs “krateriai” asfalte – tikras peilis važiuoklei ir padangoms. Mes norime sužinoti, kokį pavojų jie kelia automobiliui, todėl skirtingu greičiu važiavome per duobes aštriais kraštais.
Sniegas nutirpo ir atsivėrė gilios kelio “žaizdos”. Duobėmis nusėtos beveik visos mūsų gatvės. Nors kelininkai šiais laikais dirba meistriškai, deja, visos duobės dar negreitai bus užlopytos. O kai jos nesutvarkytos, gatvių  “kariesas” ir toliau sparčiai plinta asfaltu. Tie, kas nepastebės šių grėsmingų spąstų, rizikuoja gerokai apgadinti pakabą ir padangas, kurių remontas kainuos nemažą pinigų sumą. Kaip tokiais atvejais nukenčia automobiliai, atlikę bandymą savo kailiu patyrė Vokietijos “Auto Bild” žurnalo ekspertai.
Tam jų pasirinktas Audi A4 automobilis turėjo ratais pervažiuoti beveik dešimties centimetrų gylio duobę aštriais kraštais 30, 60 ir 100 km/h greičiu. Rezultatas: jau važiuojant 60 km/h greičiu, padanga buvo nepataisomai sugadinta, nors duobė pažeidė tik šoninę jos pusę. Išties pikta, nes automobilio savininkui, tokiais atvejais atsiranda nenumatytų išlaidų. Mūsų patarimas: pranešti apie išmuštas duobes kelių policijai arba atsakingoms  tarnyboms.
Paprastai į tokius pranešimus greitai sureaguojama ir bent jau jūsų nurodyta kelio dangos pažeidimo vieta sutvarkoma.
Patarimas
Pavasarį keliai atrodo tarsi sulopyti kilimai. Ir išsisukti sakant, jog nesitikėjote išmuštų duobių asfalte, nepavyks. Juose galioja viena taisyklė: sumažinti greitį ir dėl savo pačių saugumo važiuoti dėmesingai. Siekiant  apsaugoti padangų šonus, reikia šiek tiek (nuo 0,3 iki 0,5 baro) padidinti padangų oro slėgį. Privalumas: padangos bus stabilesnės, geriau apsaugotos nuo prakirtimo. Jei vis dėlto išmušta duobė pastebima per vėlai ir jos  neįmanoma išvengti, patartina vengti staigiai stabdyti ar stipriai pasukti vairą. Karštligiški manevrai gali būti daug didesnių ratų ir važiuoklės pažeidimų priežastis.

2 komentarai:

  1. Kaip tik dėl to stengiuosi draust kasko. Pamenu kuomet nusipirkau pirmaja masina per BRC (http://lt.brcauto.eu/automobiliai/) tai buvau priverstas turėti kasko, bet dabar kai jau ir nereikia, visvien turiu dėl ramybės. Teko dusyk ir del duobiu kreiptis- zala atlygino, likau labai patenkintas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. o po tokių kraterių tiesiai į autoservisą... gerai, kad yra patikimų servisų, kurie greit sutvarko, nes važiuoti tai reikia. ačiū repcar.lt

    AtsakytiPanaikinti